De strijd om vrijheid van regulering en de toekomst van digitale macht

De grote Amerikaanse techbedrijven, zoals Meta, Microsoft en OpenAI, hopen dat Donald Trump hen meer vrijheid van regulering zal bieden, zowel in de VS als internationaal. Ze rekenen op zijn steun, aangezien technologisch leiderschap voor Trump niet alleen een economische prioriteit is, maar ook een kwestie van nationale veiligheid. Veel techbazen, waaronder Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Meta) en Sam Altman (OpenAI), hebben recentelijk Trump gesteund, zowel financieel als politiek.

In dit kader past de strategie van bedrijven zoals OpenAI en Microsoft, die zich aanpassen aan de Amerikaanse beleidsagenda rond AI-ontwikkeling en de concurrentie met China. Microsoft benadrukt dat de VS haar private sector niet mag afremmen met strenge regulering om de wereldwijde AI-voorsprong te behouden.

De verschuiving van Silicon Valley naar een meer conservatieve koers is al langer gaande, met invloedrijke figuren zoals Marc Andreessen die wijzen op het verlies van de zogenaamde “Deal” tussen techbedrijven en de Amerikaanse overheid. Deze ongeschreven afspraak hield in dat techbedrijven onbegrensd konden innoveren zolang ze bijdroegen aan de samenleving. De weerstand tegen regulering is versterkt door Trump, die zich als de beschermheer van deze “Deal” presenteert, vooral tegen Europese digitale wetgeving.

Europa heeft via het Brussels Effect geprobeerd haar regelgeving op te leggen aan Amerikaanse techbedrijven, die daar vaak mee akkoord gingen vanwege de economische voordelen. Echter, met de hernieuwde steun voor Trump, kan Big Tech de samenwerking met Europa onder druk zetten, door minder bereid te zijn om buitenlandse regels te accepteren. Dit heeft ook gevolgen voor de trans-Atlantische verhoudingen, met mogelijke spanningen als techbedrijven zich verzetten tegen Europese regels, zoals die rondom privacy en contentmoderatie.

Het feit is dat Europese overheden, economieën en samenlevingen diep van Amerikaanse technologie afhankelijk zijn, is bijna een grijsgedraaide plaat: minimaal 70% van alle Europese cloudgebruikers zitten bij AWS, Microsoft en Google, en vrijwel alle leidende AI-modellen komen uit de VS (bron: https://www.atlcom.nl/artikel-atlantisch-perspectief/big-tech-the-donald-and-the-deal/). Voor Europa is het nu van cruciaal belang om de digitale wetgeving te handhaven en haar markt als hefboom te gebruiken. Alleen door gezamenlijke actie kan Europa haar geloofwaardigheid als regulerende macht behouden en een tegengeluid bieden tegen de Amerikaanse invloed.